Homeopatska zdravila

Homeopatsko zdravilo, ki je bilo izbrano na podlagi bolnikovih individualnih simptomov, naj bi v organizmu ponovno vzpostavilo ravnovesje, ki se je porušilo zaradi bolezni. Z zdravilom, ki ima podobne simptome kot bolezen, v telesu sprožimo proces zdravljenja. V času, ko se to dogaja, lahko pride do predhodnega poslabšanja bolezenskih simptomov, kar imenujemo prvo poslabšanje. To je znak, da se je telo odzvalo na zdravilo in da se je zdravljenje začelo. Prvo poslabšanje traja različno dolgo, posvet z zdravnikom homeopatom pa je potreben, če se stanje po treh tednih ne izboljša. To velja predvsem za kronične bolezni; zdravljenje akutnih bolezni je hitrejše in običajno poteka brez prvega poslabšanja. Učinek zdravila zdravnik homeopat preveri ob naslednjem obisku, ko na osnovi bolnikovega odziva na zdravilo določi nadaljnje zdravljenje. 
Zdravljenje lahko traja različno dolgo, odvisno od narave bolezni in odziva organizma, starosti bolnika, discipline bolnika in, seveda, od pravilne izbire zdravila. Včasih je izbira zdravila težja, ker je morda na voljo premalo simptomov ali pa ob prvi izbiri zdravila niso znani vsi simptomi in jih zdravnik homeopat odkriva ob naslednjih obiskih bolnika. Pravilno izbrano zdravilo lahko z občasnimi ponovitvami deluje daljše časovno obdobje, če pa se med zdravljenjem pojavijo novi simptomi, je treba obstoječe zdravilo nadomestiti z novim. 

Homeopatsko zdravilo v obliki kroglic damo pod jezik, kjer se raztopi, zdravilo v obliki kapljic pa kanemo pod jezik in počakamo približno 10 sekund, da ustna sluznica vsrka zdravilo. Zdravil ne smemo jemati s hrano – med hranjenjem in uporabo zdravila mora biti najmanj 20 minut presledka. Enako velja tudi za umivanje zob in kajenje, lahko pa pijemo vodo. 

Med homeopatskim zdravljenjem ne uživamo kamiličnega in metinega čaja, mentola (bonboni, žvečilni gumiji, zobna pasta), ter kofeina (kava, kokakola). 

Homeopatska zdravila hranimo zunaj dosega močnih vonjav, ne preblizu izvorov sevanja (televizor, računalnik, mobilni telefon, mikrovalovna pečica) in jih ne izpostavljamo močnemu soncu in vlagi.